Behandlingar

Ortopedisk Manuell Terapi

Ortopedisk manuell terapi (OMT) är ett specialistområde inom sjukgymnastiken där man arbetar med undersökning, behandling och förebyggande av smärta i leder, muskler och nerver i hela kroppen. Behandlingen kan bestå av smärtlindrande, rörelseökande och stabiliserande åtgärder som mjukdelsbehandling, led- och nervmobilisering, ledmanipulation och stabiliseringsträning.

All behandling syftar till att återställa funktionen i de strukturer som inte fungerar som de ska så att de fungerar bättre och gör mindre ont.

Träning

Träning är en viktig del av sjukgymnastiken och vi på Fysiokliniken har en egen träningssal för individanpassad rehabträning. Vi anpassar övningarna efter dina besvär, möjligheter och mål och för att resultatet ska bli så bra som möjligt.

Vi är även utbildade på idrottsskador och hjälper både elitidrottare och amatörmotionärer med behandling och rehabträning.

Utrustning/leverantör: Paramount Fitness, Lojer, ProMedVi Vibrosphere

Akupunktur

Akupunktur är en etablerad metod för smärtlindring utan biverkningar och kan användas mot smärta över hela kroppen. Akupunktur kan även användas framgångsrikt mot migrän.

Utrustning/leverantör: Hegu, CefarCompex

Laserterapi

Laserljus påverkar cellerna i kroppen och har en inflammationshämmande effekt som dämpar både smärta och svullnad. Laserljus har även en läkande effekt så att skador och sår läker snabbare och är därför mycket värdefullt när det gäller idrottsskador och andra inflammatoriska tillstånd. Laserterapi är helt fri från biverkningar och används ofta i kombination med annan behandling och träning.

Utrustning/leverantör: Irradia

Ultraljudsscanning

Vi använder oss vid behov av ultraljudsscanning som ett komplement till den kliniska undersökningen av leder, senor, muskler och nerver. Det är en snabb och smärtfri undersökningsmetod där man kan se inflammationer, svullnader, bristningar mm.

Övriga tekniker för smärtlindring

Smärta kan lindras på många olika sätt, och vi använder tekniker som djup och ytlig värmebehandling, ultraljudsbehandling, elektroterapi med mera. Behandlingarna ökar blodcirkulationen, mjukar upp muskler och leder, är fria från biverkningar och används oftast som en del i den övriga behandlingen.

Utrustning/leverantör: Scanlab, Sonopuls, Chattanoga Medical, Cefar